tirsdag 12. mai 2009

Jordbærpikene, Tønsberg

Jordbærpikene - Farmastredet, Tønsberg

Tønsberg er en liten storby, eller en stor småby - alt ettersom du er en "halvfullt eller halvtomt glass"-type person.
Tønsberg har (derfor) noen gode kaféer og kaffesteder.
Det tok oss over ett år å finne Jordbærpikene, på toppen av Farmanstedet i Tønsberg sentrum, men da vi endelig fant det har det blitt en av våre favoritter når vi har vår ukentlige fridag (som, benevnelig nok som oftest er på en, du gjettet riktig, fredag). Jeg drikker kaffe en gang i uken, og spiser kake en gang i uken (i allefall som oftest) og hvorfor ikke drikke god kaffe når man først skal nyte denne svarte, aromatiske drykk?

Jordbærpikene er en kjede med kafeer i 10 byer i Norge, og de serverer ikke bare kaker og kaffe, men har også et godt utvalg av varme og kalde retter, alt fra smørbrød og salater til hambrugere og Croissanter. Det er ikke det billigste stedet i Tønsberg, langt i fra, men om man bare skal nyte et stykke kake og en kopp kaffe (med 1 gratis påfyll) er ikke prisen ekstrem. Og kan man si at livsnytelse innen fornuftens grenser kan prissettes?

Jeg har bare prøvd å spise mat én gang, og kan ikke si jeg ble voldsomt imponert. Kanskje jeg bare var uheldig med salaten, men den var heller tørr og vissen. Du kan se menyen her.
Lokalene i Tønsberg er lyse og luftige, med gode stoler og sofaer, det er (stort sett) nok bord, selv om kafeen fylles opp rundt lunch-tider. Vi har vår fredagskaffe før rushet, (mao. 10-10:30 eller så) men vil sitter gjerne et par timer, og får med oss flodbølgen som velter inn over lokalene og lydnivået som stiger.

Jordbærpikene er, som de fleste andre kafeer ser det ut til, populært blandt unge kvinner med barnevogn (og en og annen ung mann ute i samme ærend), og det er ikke til å ungå at det av og til blir trangt mellom bordene. Heldigvis er lokalene store og luftige nok til at det aldri blir et problem - det er som oftest mer enn én vei til og fra bordet vi har valgt oss.

Karakterer for dette stedet? Tja, kanskje en 4 stjerner utav 6. Grunnen er i hovedsak prisen og et heller begrenset utvalg kaker. De er svært gode, for all del, men vi har jobbet oss igjennom dem og de begynner å bli litt kjedelige. Kaffen er ok, men det er ikke en kaffebar. Det er en kafé. Det er heller ikke en tebar, men de serverer helt grei te uten at tennene løper i vann og øynene flyter over i forventning av en kulinarisk opplevelse. Ikke at jeg forventer et godt te-sted i Norge. Vi har ingen tradisjon for dette. Skal du ha god te i Tønsberg er det Bare Barista som er stedet. De har et godt utvalg. Men det er en annen blog-posting.